A A A

Tematyczne wieczory kulinarne

Tematyczne wieczory kulinarne sezon II, jesienny zostały zakończończone. Działanie jest elementem projektu współpracy w ramach programu Kulinarno - owocowa promocja regionu.

Celem ogólnym zadania jest promocja dziedzictwa kulinarnego opartego o produkty lokalne, jakim są owoce. Celem szczegółowym jest rekomendacja najlepszych potraw, które zostaną zaprezentowane w przygotowanej  publikacji, a także służyć będą jako potrawy za pomocą których realizowana będzie promocja tradycji kulinarnych obszarów partnerskich LGD.

Do projeku zapraszane były restauracje z obaszru działania LGD Tratk Piastów: gm. Gniezno, Swarzędz, Czerwonak, Kostrzyn, Kleszczewo, Mieleszyn, Łubowo, Pobiedziska i Kłecka. Do projektu zgłosiły się i zorganizowały Wieczór Kulinarny Tematyczny:

  • Karczma pod Dębami
  • Karczma Lednickie Wrota
  • Hotel & Restauracja Słowianin
  • Oskoma Trzaskowo Golf Club
  • Hotel&Restauracja Aleksandra

 

Organizatorzy mieli za zadanie przygotować 5 potraw (w tym jeden  deser i dwie potrawy wegetariańskie), porcje degustacyjne dla 20 gości, którzy są komisją oceniającą potrawy. Każde spotkanie miało na celu wyłonić 2 potrawy, które będą ocenione pod względem następujących kryteriów:

  • smak i pomysłowość przygotowanych potraw;
  • znaczenie potrawy dla promocji kulinarnej regionu;
  • estetyka podania;

 

Wybrane potrawy, restauratorzy umieszczą w swoim menu i zostaną ujęte w książce kucharskiej.

Kontakt

Lokalna Grupa Działania “Trakt Piastów” Łubowo 1,
62-260 Łubowo
NIP  7842491172

Zapraszamy od poniedziałku do piątku
w godz. 7:00-15:00
biuro@lgdtraktpiastow.pl
+48 614 275 950

Dołącz do nas