Wieczory kulinarne tematyczne sezon I letni zostały zakończone. Działanie jest elementem projektu współpracy w ramach programu Kulinarno - owocowa promocja regionu.
Celem ogólnym zadania jest promocja dziedzictwa kulinarnego opartego o produkty lokalne, jakim są owoce. Celem szczegółowym jest rekomendacja najlepszych potraw, które zostaną zaprezentowane w przygotowanej publikacji, a także służyć będą jako potrawy za pomocą których realizowana będzie promocja tradycji kulinarnych obszarów partnerskich LGD.
Do projeku zapraszane były restauracje z obaszru działania LGD Tratk Piastów: gm. Gniezno, Swarzędz, Czerwonak, Kostrzyn, Kleszczewo, Mieleszyn, Łubowo, Pobiedziska i Kłecka. Do projektu zgłosiły się i zorganizowały Wieczór Kulinarny Tematyczny:
Organizatorzy mieli za zadanie przygotować 5 potraw (w tym jeden deser i dwie potrawy wegetariańskie), porcje degustacyjne dla 20 gości, którzy są komisją oceniającą potrawy. Każde spotkanie miało na celu wyłonić 2 potrawy, które będą ocenione pod względem następujących kryteriów:
Wybrane potrawy, restauratorzy umieszczą w swoim menu i zostaną ujęte w książce kucharskiej.